Raymond, een jeugdige zeventiger

© Facebookpagina Raymond van het Groenewoud

Op Valentijnsdag vierde zanger Raymond van het Groenewoud zijn 70ste verjaardag. De Brusselaar, met Nederlandse roots, vond dat een meer dan geschikte reden om nog eens te doen wat hij in die zeventig jaar het liefst van al deed: touren. Vrijdagavond 28 februari 2020 hield zijn karavaan halt in concertzaal Het Depot in Leuven.

Een show die aanvangt met een filmpje op de LED-boarding, waarbij Raymond op bezoek gaat in zijn oude school in Amsterdam. Gevolgd door het alom gekende “Maria Maria, ik hou van jou” in het originele jasje van de jaren ‘70-groep Louisette. Het toenmalige groepje van onder meer Raymond en Erik Van Neygen. Voor de toeschouwer mag het dan al duidelijk zijn, Raymond70 wordt een échte trip down to memory lane. De zanger dist de hele avond anekdotes op over onder meer zijn verblijf in Amsterdam, zijn nieuwe leven in Brussel en de vriendschappen met onder meer Johan Verminnen. Dit alles begeleid door een kleinschalige band, die zo nu en dan eens het gezelschap krijgt van extra blazers en danseressen.

Dat wie op zoek is naar een zanger met perfect gezongen noten niet bij Raymond van het Groenwoud moet zijn, is alom geweten. De zanger compenseert dat echter ruimschoots door zich om te vormen tot een artiest. Iemand die moeiteloos het hele publiek op zijn hand neemt, er een loopje mee neemt en dat publiek exact hetgene laat doen wat hij zelf wilt. Weinig artiesten in Vlaanderen komen er zo charmant mee weg als Raymond die links en rechts eens een woordje of zinnetje uit zijn tekst vergeet en het oplost door andere woorden te gebruiken, in te spelen op de actualiteit of het publiek gewoon de kelen laat openen. Wat dacht je bijvoorbeeld van “Zwijg me van de gasten die goed kunnen zuipen… olé, ola. Hoewel, Club Brugge heeft met 5-0 verloren van Manchester United, dus ze hebben er wel redenen toe”. Raymond deed de zaal zonder veel moeite meermaals lachen. Of hen vakkundig de mond snoeren. Dat kan Raymond ook, met het erg innemende “Ik hou van Amsterdam”.

Raymond, met reden ook wel bekend onder de noemer Mijnheer Raymond, is op zijn zeventigste nog steeds springlevend en heeft er meer dan ooit goesting in. Dat bewees hij in Leuven nogmaals met een set van 28 nummers, gespreid over twee delen. “Zjoske”, “Zij houdt van vrijen”, “Gelukkig zijn”, “Twee meisjes”, “Vlaanderen Boven” “Je veux l’amour” en ga zo maar door. Het passeerde vrijdagavond allemaal. 14 nummers in het eerste deel, 13 in het tweede deel en “Meisjes” voor de Encore. De setlist van deze tournee ligt al een tijdje vast en toch week Raymond er in Leuven vanaf. De grootmeester was zo onder de indruk van het dolenthousiaste publiek van alle leeftijden dat maar bleef roepen om een extra nummer, dat hij als toegift er ook nog “Maanlicht” tegenaan gooide. Met een diepe buiging nam van het Groenewoud afscheid van Het Depot, de aanwezigen in de concertzaal deden figuurlijk hetzelfde. Graag tot Raymond75 of sneller!

Beoordeling:
****


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *