Echt Antwaarps Teater versie 3.0: even wennen

© Tom Bergs

Voor de tweede keer al speelde ’t Echt Antwaarps Teater donderdagavond een eerste theaterstuk in de Arenbergschouwburg in Antwerpen. Een tweede keer? Inderdaad, want de eerste voorstelling van het gezelschap vond in mei 1982 plaats in dezelfde zaal. Na een passage van drie decennia in een eigen zaal even verderop in de straat, keert het gezelschap van Ruud De Ridder na bijna 38 jaar terug naar waar het allemaal begon. En dat is voor de huidige generatie trouwe bezoekers best wel even wennen.

’t Echts Antwaarps Teater kan al jaren rekenen op een trouwe horde enthousiaste fans die maar wat graag een stuk met Ruud De Ridder, Nicole Laurent en andere vaste spelers komen bekijken. Dat aantal zagen ze de voorbije dertig jaar alleen maar flink groeien, maar van de huidige generatie trouwe bezoekers zijn er slechts weinigen die de allereerste voorstellingen in de tweede helft van vorige eeuw nog hebben weten gespeeld worden. Zeven maanden nadat Ruud en Nicole de deur van hun eigen theater achter zich dichttrokken, verhuisden ook de fans mee naar de Arenberg. Dat het wennen was, is zeker geen verkeerde woordkeuze. De inkomhal was ruimer en hoger dan de vaste bezoekers even verderop in de straat gewend waren, er was een gloednieuw theatercafé, de grote zaal is een behoorlijk pak breder dan de eigen theaterzaal, het podium is fors toegenomen in oppervlakte en ook om het geluid van dat podium tot bij de mensen te krijgen, is het zonder gebruik van een microfoon niet altijd even vlot verstaanbaar voor mensen die in de tweede helft van de zaal zitten. Wennen dus. “Daar heb ik zelf ook alle begrip voor dat het voor die huidige generatie Antwerpse bezoekers toch even net dat beetje anders is. De twee zalen zijn immers moeilijk met elkaar te vergelijken,” vindt ook bezieler Ruud De Ridder. “Voor mij persoonlijk was het dan weer minder winnen. Ik ben hier opgegroeid en ons gezelschap is hier opgegroeid, dus voor mij was het eerder een gevoel van thuiskomen. Bezoekers van onze reisgezelschappen zijn dit soort veranderingen natuurlijk al langer gewoon, omdat we in heel Vlaanderen en Nederland telkens te maken hebben met andere podia- en zaaloppervlakten.”

Gelukkig werd aan de vertrouwde formule niet veel gesleuteld. Opnieuw laten Ruud en Nicole zich omringen door hun al even trouwe acteursgilde Anke De Ridder, Cathy Petit, Tom Dingenen, Magda Peeters, Jef Caremans en Nick Delafontaine. Die laatste is al meer dan dertig stukken lang niet weg te denken uit de blijspelen van Ruud De Ridder. Enkel in januari 2018 moest Nick even forfait geven toen hij een reisgezelschap speelde, terwijl Sven De Ridder met zijn kornuiten ‘Die van mij snurkt’ speelde in Antwerpen. Maar ook ‘Een nieuwjaarskind van ne vriend’ staat bol van de fijne woordspelingen, voorspelbaarheden en pittige discussies. En dat alles in een nog steeds zeer mooi decor. Een decor dat slechts zeer beperkt te bewonderen zal zijn. “Wij spelen dit stuk elf dagen na elkaar en ronden af op 19 januari. Daarna zal dit stuk niet meer worden opgevoerd, omdat we er bewust voor gekozen hebben om naast de twee stukken in Antwerpen ook nog twee reisstukken te maken die doorheen heel Vlaanderen en Nederland gaan gespeeld worden. Een stuk dat we in Antwerpen spelen zal nergens anders in Vlaanderen of Nederland worden gespeeld en vice versa,” aldus Ruud. De theatermaker liet nog optekenen dat ze het enige Antwerpse gezelschap zijn dat elf dagen na elkaar hun tenten opslaat in de Arenbergschouwburg en ook voor de komende dagen de ticketverkoop al als een trein loopt.

We vertelden al dat ’t Echt Antwaarps Teater na bijna veertig jaar nog altijd springlevend is. Het logische gevolg van de wil die er bij Ruud en Nicole is om steeds te blijven innoveren. Zo wordt vanaf mei het stuk ‘Wie zal het zeggen? Ik zeker niet’ opgevoerd, met een zekere Jacob Kopferschmidt in de hoofdrol. En wat blijkt? De man krijgt ook een écht leven toebedeeld. Zo zal hij weldra zijn eigen Twitter-account aanmaken en op de sociale media volgers zoeken. Zeg dan nog eens dat theatermakers van 68 jaar niet meer mee zijn met de huidige generatie…

Maar eerst is er natuurlijk nog ‘Een nieuwjaarskind van ne vriend’ dat nog tot en met zondag 19 januari wordt gespeeld in de Arenbergschouwburg in Antwerpen.

Beoordeling:
****

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *