Kampioenen eren Boma in doldwaze vierde film

© Kinepolis

FC De Kampioenen, de meest klungelige voetbalclub uit het Vlaamse sportlandschap en zijn naam absoluut niet waardig als quasi steeds verliezende partij, heeft een nieuwe film uit. Daar waar er zo’n tien jaar geleden nog heel wat water naar de zee moest zwemmen vooraleer in december 2013 de eerste Kampioenen-film in de zalen kon worden vertoond, blijkt de cafévoetbalploeg niet meer weg te denken van het grote scherm. Met dank aan onder meer regisseur Jan Verheyen, die intussen toe is aan zijn derde prent van FC De Kampioenen.

In de vierde film eert de vriendengroep hun overleden voorzitter Balthasar Boma. Die kwam, althans volgens zijn vrouw Goedele, in Australië om het leven toen hij werd vertrappeld door een stel kangoeroes. De begrafenis wordt niet langer geleid door pa & ma Vertonghen, die intussen ook al zijn komen te gaan, maar wel door zoon Marcske en diens vrouw Bieke. Al loopt de tocht naar de kerk niet helemaal zoals verwacht. Of misschien net wél zoals je van Marc kunt verwachten? Hoe dan ook wordt de ploeg bij de notaris verwacht voor de videoboodschap van Boma. Alles wordt verdeeld. Het veld, het café, de fabriek en zelfs het voorzitterschap. Die twee laatste functies zijn zelfs weggelegd voor pluszoon Ronaldinho, die eigenlijk weinig zin heeft in een leven als nieuwe PDG van de Boma Vleesindustrie NV en eigenlijk het liefst van al op een voetbalveld zou staan in Eerste Klasse. Uiteindelijk brengt het verhaal hen, mede dankzij een jaloerse Maurice, naar Aalst Carnaval. Dé perfecte plaats om Boma te eren en dat is meteen ook de slagzin van deze prent: “Viva Boma!”

Het is intussen de vierde Kampioenenfilm die in de zalen speelt en dus is het bijgevolg niet altijd gemakkelijk om altijd even origineel te zijn. Daar waar de eerste film in 2013 draaide rond Boma’s chateau in Frankrijk en er meer oog werd besteed aan de verhaallijnen dan aan de special effects, werd dat zowel in de films die zich deels afspeelden in Azië en Afrika al lichtjes omgedraaid, tot een absolute apotheose met deze vierde prent. “Viva Boma” bulkt immers van de fratsen. Een doodskist die er zelfstandig vanonder muist, een pot verf waarvan je op voorhand weet dat iemand die over het hoofd gaat krijgen, een bestelwagen die volledig gestript wordt als de deuren iets te hard worden dichtgeslaan, tot een heuse raketaanslag op carnaval.

“Viva Boma” is zeker een genietbare film om met het hele gezin achterover te leunen in de koude maanden van het jaar. Even nergens aan denken en lachen met de dolle fratsen van Marcske & co. Wat ons betreft pluspunten voor de vlotheid van de film en de fratsen, maar minpunten voor de weinige verhaallijnen die er in de anderhalf uur durende film te vinden zijn.

Beoordeling:
***1/2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *