Lachsalvo’s all the way

© Tom Bergs

Donderdagavond vond in de rode zaal van het Fakkeltheater Antwerpen de wereldpremière plaats van “Kerstmis den boom in”, het nieuwste stuk van de Sven De Ridder Company. Volgens de gekende succesformule zijn de scenario’s opnieuw van de hand van Sven De Ridder en Brik Van Dyck, maar kregen we in Antwerpen het absolute theaterdebuut te zien van Kristel Verbeke.

Onlangs liet Sven De Ridder in een krantenartikel optekenen dat Kristel één van de meest ondergewaardeerde actrices is die er in Vlaanderen rondliepen. De Ridder refereerde daarmee naar de sitcom “Hallo K3” uit Kristels vorige leven. Trouwe fans van het nog steeds vrij nieuwe theatergezelschap weten al langer dat de lat van de voorstellingen meteen hoog ligt en dat is telkens te merken aan de acteerprestaties. Wie de showbizzwereld echter niet volgt en Kristel in de voorstelling voor het eerst aan het werk ziet, zal ongetwijfeld moeten toegeven dat Svens stelling helemaal correct is. Verbeke zet in de voorstelling een rol neer alsof ze er zo al tientallen achter de rug heeft. Met een ongelooflijke naturel en overtuiging weet ze het publiek al van bij haar eerste stapjes op de scène, bij het aansteken van de verlichting van de kerstboom, mee te nemen in het verhaal. Ook de gevatte opmerkingen die haar personage Charlotte zo nu en dan laat vallen, doen amper vermoeden dat het gescripte tekst is.

Sven De Ridder en Brik Van Dyck kenden met hun theatergezelschap in juli 2018 een mooie première met “De crème-glace oorlog”. Intussen is de Company al toe aan het vierde stuk en het moet gezegd dat het niveau alleen maar de hoogte in gaat. Voor wie net als ons al lyrisch was na het zien van “De scouts forever”, zal bij dit stuk al helemaal niet meer weten waar eerst te kijken. Al van bij het begin word je als toeschouwer in het verhaal gezogen met levensechte situaties, knappe dialogen, fijne woordspelingen, een gevat heen- en weergekibbel en zo nu en dan een verwachte plotwending. Dit alles in een decor dat één en al Kerst uitstraalt. Kortom, letterlijk alles is aanwezig om al bij de pauze pal te staan dat het eerste gedeelte al voorbij is.

In het stuk zelf komt Cisse (Sven De Ridder) zeer gestresseerd thuis aan. Het is Kerstavond en hij wordt met zijn vrouw Charlotte (Kristel Verbeke) bij zijn grote baas Van Houte verwacht. Een etentje van levensbelang, want er hangt zelfs een promotie in de lucht. Voor Cisse kan de gebelde taxi er dan ook niet snel genoeg zijn. Maar vooraleer die taxi er is, komt plots oude bekende Shania (Jasmine Jaspers) binnengewandeld met haar zoontje en een auto vol reiskoffers. Ook Cisses jeugdvriend Jeroen (Brik Van Dyck) kon geen beter moment kiezen om binnen te komen vallen, helemaal op zoek naar logement. Gelukkig zijn er nog wat logies vrij, want een week later wilt Charlotte met ‘B&B Chez Charlotte’ eindelijk haar grote droom waarmaken. Kan Cisse nog op tijd bij zijn baas geraken? En wat komt de stomdronken kerstman Jean (Luc Verhoeven) ineens bij hen doen?

Je kan het zelf ontdekken in een meer dan genietbare “Kerstmis den boom in”, dat nog tot en met 5 januari te zien is in de rode zaal van Fakkeltheater Antwerpen.

Beoordeling:
*****

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *